Asterisk

From TTT
Jump to: navigation, search

Asterisk is een open-source telefonie-platform dat op verschillende manieren wordt gebruikt, bijvoorbeeld als telefooncentrale, als IVR (Interactive Voice Response system) of als verbinding tussen op verschillende technieken en protocollen gebaseerde telefonie. Asterisk zorgt dan voor de conversie van het ene protocol naar het andere protocol en de connectie tussen op verschillende protocollen gebaseerde verbindingen.

De naam is afkomstig van het asterisksymbool (”*”). Dit symbool wordt meestal gebruikt als jokerteken in de computerwereld. Asterisk is extreem flexibel en wordt om die reden ook wel het Zwitsers legermes van de telefonie genoemd.

Contents

GNU Public Licence

Asterisk is vrije software, uitgebracht onder versie 2 van de GNU General Public License|GNU Public Licence (GPL). Mark Spencer van Digium is de oprichter van het Asterisk Project en nog altijd lid van het team van kernontwikkelaars. Vele andere programmeurs en vrijwilligers hebben al mogelijkheden toegevoegd en bugs gerapporteerd. Asterisk werd oorspronkelijk voor Linux geschreven maar het werkt ook onder OpenBSD, FreeBSD, Mac OS X, Sun Solaris (besturingssysteem)|Solaris en Windows. Omdat Linux het ontwikkelplatform is, wordt het het best ondersteund.

Mogelijkheden

Asterisk heeft veel mogelijkheden waaronder “voice mail”, “conference calling”, “interactive voice response” en “automatic call distribution”. Het is eenvoudig om nieuwe mogelijkheden toe te voegen. Dit kan met “dial plan scripts”, modules of “Asterisk Gateway Interface scripts” in Perl (programmeertaal)|Perl of andere talen.

Hardware

Er is speciale hardware nodig om analoge telefoons aan een Linux-server met Asterisk te bevestigen of om de centrale aan een PSTN te verbinden. Digium en enkele andere bedrijven verkopen PCI-kaarten om telefoons, PSTN, T1 (telecommunicatie)|T1- en E1 (telecommunicatie)|E1-lijnen en andere analoge of digitale telefoniediensten aan een server te verbinden.

Bellen met Asterisk kan met IP-telefoons of met een ATA (Analog Telephone Adaptor). Een ATA verbindt analoge telefoontoestellen met een digitaal Voice over IP-netwerk.

Protocollen

Asterisk ondersteunt een groot gamma aan Voice over IP protocols, zoals Session Initiation Protocol|SIP en H.323. Hierdoor kan het samenwerken met de meeste SIP telefoons, of dienen als gateway tussen de telefoon en het PSTN. Asterisk heeft ook zijn eigen protocol, IAX (Inter Asterisk Exchange), dat toestaat om verschillende Asterisk centrales te verbinden.

Door het ondersteunen van zowel traditionele als VoIP telefoniediensten staat Asterisk toe om efficiënt nieuwe telefonie netwerken te ontwikkelen, of om geleidelijk aan bestaande en verouderde systemen te vervangen. Anderen gebruiken het om functies toe te voegen (zoals voice mail of telefoon menu's) of om kosten te besparen door internationale gesprekken via het internet te sturen.

Externe links

Personal tools